Ελληνικό θέατρο σκιών

Ψηφιδωτό ελληνικών τεχνών, θεματοφύλακας Ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού.

Διευκρινίζοντας ελληνικό διότι πολλές χώρες έχουν το δικό τους Θέατρο σκιών, από την μακρινή ανατολή μέχρι τα βαλκάνια. Το θέατρο σκιών κάθε χώρας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και διαφορετικούς Ήρωες. Ο Ήρωας και πρωταγωνιστής του ελληνικού θεάτρου σκιών είναι ο Καραγκιόζης.

Σ’ αυτό το σημείο δεν θα θέλαμε να αναλύσουμε τις ανομοιότητες του ελληνικού και τούρκικου καραγκιόζη διότι έχουν χιλιοειπωθεί. Όσο για την ελληνικότητα του θεάματος και το πόσο βαθιές ρίζες έχει από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το Βυζάντιο και από το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα, αφήνουμε να μας το εξηγήσει το βιβλίο του αείμνηστου Δημητρίου Μόλλα “ο Καραγκιόζης μας, το ελληνικό θέατρο σκιών”.

Εμείς αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε  είναι το ότι το Ελληνικό θέατρο σκιών δεν πλαισιώνετε απλά από κάποιες τέχνες (μουσική - ζωγραφική) αλλά είναι αλληλένδετες μεταξύ τους, όπως η ψηφίδες ενός ψηφιδωτού πίνακα.

Η θεατρικότητα του λόγου, το ύφος, ο ρυθμός η τοπική διάλεκτος, η μουσική, τα δημοτικά τραγούδια, οι αμανέδες μα και η ζωγραφική με την μινωική γραμμή της, την βυζαντινή της διάσταση και το βυζαντινό της φως κάνουν το ελληνικό θέατρο σκιών ένα ζωντανό μνημείο τέχνης και πολιτισμού.

Μα και θεματοφύλακας της ιστορίας και παράδοσης μας είναι ο καραγκιόζης του ελληνικού θεάτρου σκιών, σε αυτόν θα δούμε τον Οδυσσέα, τον Μέγα Αλέξανδρο,  σε αυτόν θα ζήσουμε τις τελευταίες στιγμές της Βασιλεύουσας και του Αυτοκράτορα της Κων/νου  Παλαιολόγου, σ’ αυτόν θα δούμε τα μαρτύρια των εθνομαρτύρων Κατσαντώνη, Διάκου, Γρηγορίου του Έ.

Με αυτόν θα φωνάξουμε "ΑΕΡΑ" στο έπος του 1940, θα κλάψουμε τους καημούς της πονεμένης Ρωμιοσύνης μα και μ’ αυτόν θα ξεκαρδιστούμε στα γέλια. Σ’ αυτόν το γιατρό της μελαγχολίας σε αυτόν που αγαπήσαμε από τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας, σε αυτόν που αγαπάνε τα παιδία μας.

- Ρε Χατζατζάρι πολύς ντόρος γίνεται!

- Για πιο πράγμα Καραγκιόζη μου;

- Για το μικρό μου όνομα ρε! Και δεν βλέπουν ούτε ακούν το επίθετο μου, που προσδιορίζει, δηλαδή, από ποιο βόρειο, δυτικό, νοτιοανατολικό άκρο της υδρογείου είμαι!

- Και πώς είναι βρε Καραγκιόζη μου το επίθετο σου;

- Έ νά : Καραγκιόζης - Καραγκιοζόπουλος, Καραγκιόζογλου, Καραγκιοζίδης, Καραγκιοζέας!

- Καλά βρε τόσα επίθετα τι τα θέλεις;

- Ανάλογα το που βρίσκομαι με φωνάζουν με το ανάλογο επίθετο! Τι να κάνω ρε χατζατζάρι, όπου γης και πατρίς, το μόνο που παραμένει το ίδιο είναι η ξελυγομάρα μου.